Kutyás kviz-teszteld le tudásod!50 kérdés- 5hibalehető

RSS ÉRTESITÖ

A szukák tüzelése

2007.10.17. 20:14 zoli7

A szukák tüzelése

A szuka kutyák átlagosan 6 és 9 hónapos korukban tüzelnekelőször, és ekkor már termékenyek is. Ebben a korban a szukák még fejlődésben vannak, így semmiképpen sem tanácsos a kutyát ekkor befedeztetni, mert az egészségkárosodással járhat.
Az első alom ideális időpontja a harmadik, negyedik tüzelésre tehető, amikor a szuka már másfél-kétéves. Bár a legtöbb kutya élete végéig ivarzik, 8-9 éves kora után már ne pároztassuk.

Hogyan veheted észre, hogy tüzel a kutyád? Ilyenkor a külső nemi szervek megduzzadnak, és véres váladék folyik belőlük. Az ivarzó állat étvágya általában megnövekszik, gyakran, de egyszerre kevesebbet vizel, néha agresszívvá válik.
Ivarzás alatt fokozottan kell figyelned kutyádra, hiszen ebben az időszakban elszökhetnek a kanok után.

A tüzelés időtartama egyedenként változhat, de átlagban 20-25 napig tart. Az egészséges szukák félévente tüzelnek.
A tüzelés 7-9. napjáig a szukák általában nem engedik magukhoz a kant, sőt kifejezetten elutasítóak lehetnek. A 9-13. nap között, ami az optimális fedeztetési idő, a legtöbb szuka jellegzetes viselkedéssel tudatja párzásra való kézségét. A szuka ilyenkor dörgölődzik, farkát félrecsapja. Erre az időszakra a véres váladékképződés csökken, a váladék színe átlátszóvá válik.
A biztos eredmény érdekében a fedeztetést érdemes legalább egyszer megismételni. Ennek optimális időpontja az első fedeztetést követő 1-2 nap. Miután a szukában egyszerre 15-20 petesejt is megérik, így a többszöri fedeztetéssel növelhető a kiskutyák száma.

 

A tüzelés vége felé, függetlenül attól, hogy pároztattad-e kutyádat, a váladékozás megszűnik és a nemi szervek is visszanyerik eredeti formájukat.

A szuka egészségi állapotát nem befolyásolja kedvezőtlenül, ha egyetlen egyszer sem ellik életében. Ha nem szeretnél kiskutyákat, jobb, ha ivartalaníttatod már fiatal korában. A rutinműtétnek számító beavatkozás után egy héttel kutyád már ismét a régi lesz. Tévhit az is, hogy a szuka a műtét után feltétlenül elhízik. Ez általában azért következik be, mert a tulajdonos ugyanannyi eledelt ad neki, mint a műtét előtt, ám ilyenkor már a nemi aktivitás hiánya miatt kedvencünknek kevesebb táplálékra van szüksége.

Szólj hozzá!

Címkék: szukatüzelése

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyajo.blog.hu/api/trackback/id/tr84199542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
<
süti beállítások módosítása