Kutyás kviz-teszteld le tudásod!50 kérdés- 5hibalehető

RSS ÉRTESITÖ

Vemhesség és ellés

2007.10.17. 20:17 zoli7

Egy kis segitség gazdiknak(Vemhesség és ellés)

 kutyák vemhessége átlagosan 63 nap. Ha tisztában vagy a fedeztetés pontos dátumával, könnyen kiszámolhatod az ellés várható időpontját.
Ha nem tudod a pároztatás időpontját, az ellés előtti napokban már tudsz egyes tünetekből következtetni. Az utolsó 10-12 napban, ha a szuka fekszik, esetenként látszik a magzatok mozgása. Ilyenkor a hasfal szinte hullámzik. Ha a szuka testhőmérsékletét is figyelemmel kíséred, szintén megállapíthatod az ellés időpontját. Az ellést megelőzően a kutya testhőmérséklete lecsökken és közvetlenül az ellés előtt 1 nappal még 1 Co-kal csökken, ami 37 Co körüli hőmérsékletet jelent a végbélben mérve. A kutyák normál testhőmérséklete 38 és 39 Co közé tehető.

1 héttel a várható ellés előtt feltétlenül vidd el állatorvoshoz a kutyád, aki megvizsgálja a hüvely és a méh állapotát, szükség esetén el is látja a kutyát, valamint hasznos tanácsokkal lát el.

Az ellés közeledtét az állat nyugtalansággal, szapora légzéssel jelzi. A tolófájások beindulásával általában a magzatvíz is elfolyik. Ezután általában sorozatban jönnek világra a kiskutyák. Ha sok a kölyök az első 4-5 után egy kisebb szünet következik, és utána folytatódik az ellés.
Ha a szuka nagyon elfáradt segíthetsz neki azzal, hogy kiszabadítod az újszülöttet a burokból, elszakítod a köldökzsinórt és szárazra törlöd. Fontos az is, hogy a kölyök szájából eltávolítsd az esetleges nyálkát.

Az ellés befejeztével meg kell mutatnod a kutyád állatorvosnak. Ilyenkor megvizsgálja, hogy nem maradt-e magzat benne és ellátja.
Az ellés után kb. 1 hétig barnás-zöldes váladék ürül a kutyából, ami teljesen normális. Normális a hasmenés is pár napig, amit a méhlepény elfogyasztása okoz.
Ha a kiskutyáknak farkaskörmük van, az állatorvos két napos korukban eltávolítja azokat, ha kéred. Ez a beavatkozás nem viseli meg nagyon a kis állatokat, azonban ha elmulasztjuk, később komoly gondokat okozhat, tehát érdemes túl lenni rajta.

A legtöbb kutyafajta általában gyorsan, könnyedén, minden segítség nélkül ellik. Vannak azonban egyes fajták, mint a francia bulldog, yorkshire terrier vagy a bullmasztiff, amelyeknél gyakran végződik az ellés császármetszéssel.
Ezért is fontos minden gazdinak figyelemmel kísérni kutyája ellését, hogyha bármilyen rendellenesség történik, azonnal tudja értesíteni az állatorvost.

Fontos, hogy a kölykök megfelelő mennyiségű és minőségű anyatejhez jussanak, ezért a szukád szakszerű táplálására külön gondot kell fordítanod, mind a vemhesség mind pedig a szoptatás alatt. A szoptatós szukák számára legmegfelelőbb a magas energiatartalmú munkakutyák számára kapható előregyártott állateledel. Fontos, hogy friss ivóvíz mindig legyen a szuka előtt.
A kölyköknek a negyedik héttől lehet az anyatej mellé kiegészítő táplálékot adni. Ebben az időben lehet az első féregtelenítést is elvégezni. Az első védőoltást, ha az anyakutya rendszeresen volt oltva, a 6. és 8. hét között kell beadatni.

A kiskutyák új gazdához kerülésének optimális időpontja a 8 hetes életkor, amikor kitűnő a szocializálódási képessége.

1 komment

Címkék: vemhesség ellés

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyajo.blog.hu/api/trackback/id/tr46199546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maurice74 · http://www.personaltraining.hu 2009.12.12. 06:17:12

Ebben a témakörben mi már nem fogunk hozzászólni.. már nem vagyok 'lány'

www.demonbonnie.hu/BaratokMagyar.html

talán még coucou
<
süti beállítások módosítása