Kutyás kviz-teszteld le tudásod!50 kérdés- 5hibalehető

RSS ÉRTESITÖ

Mi mindent kell, hogy a kutyaeledel tartalmazzon?

2007.11.09. 02:12 zoli7

Mi mindent kell, hogy a kutyaeledel tartalmazzon?
A kutyáknak egész más tápanyagigénye van, mint az embereknek. Például az embereknek azt tanácsolják, hogy egyenek gyümölcsöt és zöldséget ahhoz, hogy minden nap megszerezzék az elegendõ C-vitamin- mennyiséget, míg a kutyák bélrendszerében levõ baktériumok elég C vitamint termelnek, így erre egyáltalán nincs szükségük az étrendjükben. A kutyák jól megvannak szénhidrát nélkül, míg fehérjére és olajokra szükségük van táplálkozásuk során. A kutyák érdekes módon nem "igazi" húsevõk és nem élhetnek csak húson: a hús csak kb. felét képezheti a kutya étrendjének. A kutyáknak szükségük van a hús, a gabonák és zöldségek kombinációjára, hogy kiegyensúlyozott étrendjük legyen. A legtöbb iparilag elõállított kutyaeledel eleve tartalmaz mindent a szükséges összetételben, amire a kutyának szüksége van, hogy teljes és egészséges életet éljen.

Fehérjék: A fehérjék a test alapvetõ építõkövei - aminosavakból képzõdnek. A fehérjéket, amit az állat megeszik, pl. csirke- vagy marhahúst, a testben levõ enzimek bontják le. Aztán a kutya számára hasznos fehérjeként képzõdnek újjá, például izmokat, szõrt, bõrt és ellenanyagokat képeznek. A fehérjék kétféle aminosavból állnak: alapvetõ és nélkülözhetõ. Az alapvetõ aminosavakat a kutya étrendjének mindenképpen tartalmaznia kell, hiszen ezek elõállítására nem képesek. A nélkülözhetõ aminosavakat a szervezet is elõ tudja állítani. A szükséges fehérje mennyisége a kutya korától vagy szokásaitól függ, ezt befolyásolja ha a kutya növésben van, vemhes vagy végez-e munkát.

Zsírok: A zsírok az étrend alapvetõ részei, hiszen ezek biztosítják a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódását. A zsír a kutya fõ energiaforrása, 2.25-szor annyi energia van bennük, mint a fehérjében vagy a szénhidrátban. Ezt fontos tudnunk, ha a kutya sokat mozog. Vannak zsírok, melyek elengedhetetlenek az étrendben. Több elõnyük van, szebb lesz a kutya bundája és bõre, erõsítik immunfunkciókat, gátolják az allergia, gyulladások és vérrögök kialakulását.

Szénhidrátok: A szénhidrátok nem elengedhetetlen részei a kutya étrendjének, bár energiát nyújtanak a kutyák számára. A szénhidrátok felbonthatók egyszerû cukrokra (pl. szõlõcukrok) és összetett cukrokra (mint pl. keményítõre és rostokra). Az a sebesség, amivel az egyszerû cukrok lebomlanak, meghatározza, hogy milyen gyorsan szabadul fel energia. A legismertebb szénhidrátok közé tartoznak a gabonafélék, a rizs és a tésztafélék.

Ásványi anyagok: Az ásványi anyagokra alaposan figyelni kell: Egyetlen ásvány túlsúlya is egy másik hiányához vezethet. Az ásványi anyagok, különösen a kalcium fontos a csontok- és fogak szerkezete, a test folyadékegyensúlya és a metabolikus folyamatok szempontjából.

Vitaminok: A vitaminok mennyiségét is egyensúlyban kell tartani, egyaránt káros lehet, ha az egyikbõl túl kevés, a másikból túl sok van. Kétféle vitamin létezik: zsírban oldódóak (A, D, E, K), ill. vízben oldódóak (B és C). A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K) a zsírszövetekben raktározódnak, míg a vízben oldódóak (B és C) távoznak a vizelettel.

Víz: A víz minden élõlény számára elengedhetetlen. A szükséges víz mennyisége a különbözõ tényezõktõl függ, úgymint a környezeti hõmérséklet, hogy az állat konzerv- vagy szárazeledelt eszik-e és hogy mennyit mozog. A víz szabályozza a testhõmérsékletet, szállítja a tápanyagokat és részt vesz a salakanyagok eltávolításában is. Gyõzõdj meg róla, hogy kutyád mindig hozzájusson tiszta, friss vízhez.

Szólj hozzá!

Címkék: kutyaeledel kutyatáp tartalma

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyajo.blog.hu/api/trackback/id/tr19223095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
<
süti beállítások módosítása