Kutyás kviz-teszteld le tudásod!50 kérdés- 5hibalehető

RSS ÉRTESITÖ

A tüzelésről

2007.11.20. 17:37 zoli7

A kutya szaporodásáról röviden  
 
Minden kutyatartó gazdi belekerül abba a helyzetbe, hogy a nőstény kutyája „tüzelni” kezd, viszont sokan tanácstalanok ebben a szituációban, mivel még nem világos előttük, hogy mit is kell tenni ilyenkor. A nőstény kutyák hathónaponta tüzelnek, vagyis évente kétszer, és erre általában tavasszal és ősszel kerül sor.
Ha tüzeléskor párosítani szeretnénk a kutyát, akkor figyelembe kell venni az életkorát, mivel annak ellenére, hogy az első tüzelés már 9 hónapos korban jelentkezik, párosítani csak a harmadik tüzeléstől lehet. Kisebb testű kutyáknál ez megtörténhet korábban is, nagyoknál pedig későbben.
Ha a kutya tüzel, a hím kutyák már egy kilométeres körzetben megérzik a szuka szagát.
A nőstény kutya a tüzelés első jeleitől számított kilencedik és tizenötödik napok között fogamzóképes. Ha megtörtént a párosodás, a vemhesség 58-64 nap alatt zajlik le. Még ez időszak előtt a kutyát be kell oltatni és el kell végeztetni rajta a fertőtlenítést, mert ha nem tesszük meg, akkor a kölykök már betegen születhetnek.
A fialás előtt a kutyán különböző jelek jelennek meg, izgatottabb lesz, keresi a csendes, félreeső helyeket, és igyekszik vackot építeni magának. Ha már megjelentek a fialás jelei, és még fél óra múlva egy kölyök sem jött világra, akkor tanácsos állatorvoshoz fordulni.
Normális esetben 15-45 percenként jelennek meg a kölykök, de ez függ a kutya állapotától is. A tompább, kerekebb fejű kutyáknál gyakoribb a kölyök elakadása, ilyenkor állatorvost kell hívni.
A nőstény kutya fialáskor ösztönszerűen elvégez mindent, lenyalogatja a kölyköket, de ritkán az első alkalommal szülő kutya stresszhelyzetbe kerül, ilyenkor emberi beavatkozást alkalmazhatunk, meg kell törölgetni a kölyköket és a kölyök hasfalától 10 cm-re el kell csípni a köldökzsinórt.
A kiskutyák az első tíz napban tehetetlenek, három óránként kell szopjanak. Arra oda kell figyeljünk, hogy mindegyik kölyök anyatejhez jusson. A kölykök hat hetes korukig szopnak, de már három és fél hetes korukban kaphatnak rendes ételt is.
 

4 komment

Címkék: kutya szuka tüzelése szaporodása

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyajo.blog.hu/api/trackback/id/tr13235927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szekely Imre 2008.03.31. 14:33:37

AZT SZERETNEM KERDEZNI HOGY HONNAN VESZEM ESZRE HOGY A KUTYAM TUZEL. koszonom

Mucsi Ica 2008.06.10. 20:45:42

Első tüzelése óta , állandóan a kezünket,lábunkat keresi, és párzási mozdulatokat végez.Nem lesz ettöl beteg?

brca2008 2010.06.18. 14:30:16

Azt szeretném megkérdezni, hogy betegek lesznek a kiskutyák, ha az anya kutya az a kan egyik kölyke aki az előző alomból született?
<
süti beállítások módosítása