Kutyás kviz-teszteld le tudásod!50 kérdés- 5hibalehető

RSS ÉRTESITÖ

Kutyatenyésztés és Kutyamenhelyek

2007.11.13. 18:33 zoli7

Kutyatenyésztés és Kutyamenhelyek 

Magyarországon az állatvédelem összességében sem áll túl erõs lábakon, a leggyengébb láncszem azonban minden bizonnyal a kedvtelésbõl tartott állatok tenyésztése.

Vegyük például a kutyákat. Magyarország az egy főre jutó kutyák számát tekintve potenciális Európa-bajnok, a kutyatenyésztés virágzó üzlet - egyben azonban szabad préda is. Az állam jó ideje csupán azzal foglalkozik, hogy kinek juttassa a törzskönyvezés (és vele a tenyésztői ha-szon lefölözése) monopóliumát, az ugyancsak uniós normának számító állatvédelmi szabályok betartásával viszont keveset törődik. Az ebből adódó szabadpiaci anarchia levét leginkább a kutyák isszák meg: becslések szerint a fajtatiszta kutyák (mesterségesen felpörgetett) szaporulatának harmada kerül a sintértelepekre, a kevés számú állatmenhely valamelyikére, roszszabb esetben zsákba kötve a patakba vagy a föld alá. És miközben a kutyabiznisz komoly profitot termel - csak a törzskönyvezésből évente többszáz milliós bevétel képződik -, a haszonélvezőket semmi nem ösztönzi arra, hogy ebből a pénzből legalább morzsákat az állatvédelmi problémák megoldására költsenek. 

Ausztriában vagy Németországban a törzskönyvkiadás az egy-egy fajta tenyésztésére szerveződött szövetségek kezében van. Ebből a felállásból következik, hogy a szervezetek nem a törzskönyvek parttalan kiadásában érdekeltek, mivel jobban járnak, ha inkább a jó állapotú, nem túltenyésztett kutyaárakban realizálják a hasznot. Másrészt pedig azért sem érdekük a túlzott szaporulat, mert nekik kell gondoskodni az adott fajtához tartozó, eladatlanul maradt, illetve gazdátlanná váló kutyák eltartásáról, leginkább kutyamenhelyek fenntartásával.

Magyarországon a rendszer másképp működik. A meglévő néhány kutyamenhelyet viszont leginkább az állatvédők tartják fenn, ehhez az ebtenyésztőktől semmilyen intézményes támogatást nem kapnak. A helyzet a leginkább túltenyésztett fajtánál, a német juhásznál a legkétségbeejtőbb: vannak olyan tenyésztők, akik a sok szüléstől lestrapált anyakutyákkal, illetve a túlkoros és eladhatatlan siheder állatokkal állandó ügyfelei az  "állat-egészségügyi" telepeknek, vagyis nyilvánvalóan nem megoldják, hanem súlyosbítják a problémát. Nem segít az sem, hogy a törzskönyvezett állatok fülét egyedileg tetoválják: az állatvédők tapasztalatai szerint a menhelyre kerülő állatoktól a tetoválás alapján csak a tenyésztőig lehet visszajutni, azt viszont az ebtenyésztők az esetek döntő többségében nem tudják megmondani, hogy kinek adták el a kutyát.

Akad egy-két fajta, amelynél a tenyésztők valamivel nagyobb felelősséget mutatnak a "termék" iránt. Ha a befogadóhelyeken feltűnik egy Shar-Pei vagy egy berni pásztorkutya, azt a fajtaklubok általában azonnal magukhoz veszik (ezek a szervezetek nem tagjai a MEOE-nek). A többiekre azonban szomorúbb sors vár. Ma gyakorlatilag bármilyen fajkutyához hozzá lehet jutni ingyen, ha az ember hajlandó menhelyi/sintértelepi előéletű állatot az otthonába fogadni. Azt is mondhatnánk: német juhászért teljesen fölösleges pénzt adni. 

forrás:Népszabadság • Hargitai Miklós •

. . . ..... Immunerősítés

10 komment

Címkék: kutyatenyésztés kutyamenhelyek

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyajo.blog.hu/api/trackback/id/tr4228060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Keety85 2008.04.25. 19:29:49

Sziasztok!
Tudna valaki segíteni? Szeretnék venni egy rottweiler szukát. Ha jól tudom Bp Tétényi útnál szokott lenni kutyapiac/ kutyaleadás. Meg tudná valaki mondani mikor lesz a következő?

Mészáros Kitti 2008.06.27. 14:03:50

én egy fiatalabb bigle után érdekelődnék ha esetleg lehetséges lenne akkor ingyen!!!

Fróman Ágnes 2008.08.13. 11:37:01

Kedves Kutyabarátok!

Egy gyönyörűséges canadai juhászkutyusnak (úgy néz ki,mint egy fehér farkas) keresek gazdit.Kislány, 4 éves, ivartalanított.Sajnos családi okok miatt kényszerülök erre a lépésre sürgősen.Aki tud megbízható gazdit keresni várom hívását.
Tel:06-30-585-0911

Brigibaba7 2009.02.05. 15:42:42

Sziasztok. Amerikai bulldog kölyköt keresek, ha lehet ingyen. Tudnátok segíteni? e-mail: brigibaba7@hotmail.com előre is köszi

Titti27 2009.05.28. 15:10:08

Sziasztok!
Tigriscsíkos angol bulldog kölyköt keresek lehetőleg ingyen,vagy jelképes összegért.Gyermekeim minden vágya egy ilyen színű és fajtájú kutyus.
e-mail: titti0605@freemail.hu

Köszönettel
Kriszta

Csillko 2009.06.22. 00:01:38

Sziasztok!
Van egy 2 éves tacskó kutyus,akit szívesen oda ajándékoznék valakinek,mert a másik kutyusunk kaukázusi és nem hadja nyugton.Szine:zsemle színű-fehér,nagyon édes.Továbbá elajándékoznék 2 kölyök kutyát ők is tacsik lesznek(keverékek).
Aki láncon tartaná inkább ne érdeklődjön!
e-mail:angyalcsillus@citromail.hu

SzFL 2009.12.08. 08:26:41

Sziasztok!

Egy 10éve velem lakó Spániel keverék kutyust "kell" elhelyezzek, mert így alakult sajnos.
Elaltatni nem áll szándékomban, mert megérdemli, hogy éljen a hűséges kutyám.
A kislányom nyúzza, a végletekig próbára teszi, szereti, a jámbor ebet. Ha tudtok valakit, akinek egy kerthez szokott, barátságos, nyugodt, fekete középtermetű kutyus kell keresetek meg valamelyik elérhetőségemen.
Több infóformáció fénykép van, küldök, ha érdekel.
graniczferi@gmail.com
06703711489

Maurice74 · http://www.personaltraining.hu 2009.12.12. 05:59:22

Sziasztok!

Nézzétek meg kutyám honlapját a www.demonbonnie.hu -n

P4p3r Dr4g0n 2011.05.02. 08:39:18

Én sok dolgot nem értek. Több helyen lehet olvasni egy bizonyos cikket, melyben leírják, hogy a kutyatenyésztés elég nagy ráfizetés. Természetesen csak nagy vonalakban írták le a dolgokat, de nincs benne a kutya tisztán tartása, fejlesztése különböző játékokkal stb. Miért éri meg akkor a kutyákat mégis tenyészteni? Ráadásul a bevételből még adózni is illene. Tehát ha mondjuk én megveszek egy olyan könyvet amiben a kutyatenyésztésről van szól, akkor voltaképpen csak egy jó olvasmányos könyvem lesz, de hasznom sosem? www. konyv-konyvek. hu/ ebtenyesztes_kezikonyv_ebtenyesztok_vadaszok_es_ebkedvelok_szamara_monostori_karoly
<
süti beállítások módosítása