Kutyás kviz-teszteld le tudásod!50 kérdés- 5hibalehető

RSS ÉRTESITÖ

Rettegés a petárdától

2007.12.02. 12:05 zoli7

A szilveszteri petárdadurrogásnál sok kutyának hisztérikus félelemmegnyilvánulásai vannak. Ezt megelőzni nem lehet, de talán célszerűbb tréninglehetőségnek használni.

Aznap reggel kapja meg a kutya a napi élelemadagjának az egyharmadát. A maradék kétharmadot félre kell tenni éjfél utánra.

A durrogás kezdetekor és alatta a kutyának lehetőséget kell adni arra, hogy a gazdi közelében keressen védelmet. De nem kell ölbe venni, elbújtatni, simogatni, vigasztalni, nyugtatni. A gazdi álljon vagy üljön a lakás egy viszonylag nyugodt pontján, ne változtassa a helyét. Próbálja meg a nyugodt, higgadt, magabiztos falkavezért eljátszani, aki teljesen biztos benne, hogy a durrogás nem jelent semmi negatívat, és egyszer úgyis vége lesz az egésznek. Közben koncentrálnia kell a kutyára. A durrogás kezdetétől folyamatosan le kell rakni a földre a kutyus legkedvesebb jutalomfalatjaiból. Amikor csak egy pillanatra is úgy tűnik, hogy a kutya félelme alábbhagyott, azonnal ismét jutalomfalattal kell kínálni a kutyát. A durrogás végének közeledtekor a kutya megkaphatja a napi élelemadag maradék kétharmadát.

Az eredményt egy év múlva, a következő szilveszteri petárdadurrogtatáskor lehet lemérni, amikor meg kell ismételni az egész gyakorlatot. Ha már könnyebben, jobban megy – akkor az azt jelenti, hogy az előző évben jól csinálták.

Aki nem elégszik meg az évi egyszeri gyakorlással és gyorsabban akarja elérni a kutyája viselkedésváltozását, annak a DilentDivision kiadásában megjelent CD – 96 hétköznapi zaj a kutyák deszenzibilizálására – segítségével akár naponta többször is szilveszter lehet, már ami a petárdahangzavart illeti. Feltétlenül ügyelni kell azonban arra, hogy minimális hangerővel kezdődjön a gyakorlat, és csak nagyon apró fokozatokban szabad emelni a hangerőt. Amikor a kutya kezd nyugtalanná válni, abba kell hagyni a gyakorlatot, és másnap egy fokozattal halkabban kezdve, tovább folytatni.

Virsli, sajt, kenőmájas stb. kellő mennyiségben legyen mindig készenlétben.

3 komment

Címkék: a félelem szilveszter petárda petárdától kutyafélelem zajoktól

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyajo.blog.hu/api/trackback/id/tr59249554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sandan 2008.10.22. 22:25:47

Az enyém jókat alszik petárdázás alatt kint a teraszon, vagy ha tüzijáték van, akkor velünk nézi... A zajok egyáltalán nem zavarják, legyen az kertben dolgozó traktor, vinnyogó fűrész, bármi. Jó fej kutyi.:-)

Maurice74 · http://www.personaltraining.hu 2009.12.12. 06:06:50

Na az én kutyám, lévén hogy vadászkutya, nem fél ám az ilyen dolgoktól.. :o)

Itt megnézheted:

www.demonbonnie.hu/BlogMagyar.php
<
süti beállítások módosítása