Kutyás kviz-teszteld le tudásod!50 kérdés- 5hibalehető

RSS ÉRTESITÖ

Kan vagy szuka?

2007.10.02. 19:11 zoli7

kan vagy szuka kutyaMikor végre eljutunk ahhoz a felelősségteljes elhatározásig, hogy családunkat egy négylábú szimatoló jószággal bővítsük, sok döntéssel kell még szembenéznünk. Ezek közül egyik a kiválasztandó kutya nemét érinti. Kan vagy szuka legyen az új jövevény? Egyáltalán nem mindegy. Cikkünk ebben a döntésben segít olvasóinknak.

Sok vélekedést hallhatunk arról, hogy milyen nemű kutyát érdemes tartanunk. Sokan állítják, hogy a szuka kutyák odaadóbbak, jobban szeretik otthonukat és jobban bánnak a gyerekekkel. A kan kutyák mellet említik sokan, hogy sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint nőnemű társaik, ráadásul kevesebb gonddal járnak. Mi nem akarjuk egyik nem mellet sem letenni a voksunkat, így a tényekre támaszkodunk. Megnézzük milyen problémákkal kell szembesülnünk az egyes ivaroknál.

A kanok

Mert pisilni azt ugye kell …
Az első kanokat érintő problémát a szobatisztaságra való nevelésnél fogjuk tapasztalni. Bár ilyenkor mindkét nemnél küzdelmes életszakasz elé nézünk, mégis a rosszcsont fiúk rátesznek még egy lapáttal. A szuka kis korától kezdve, ha kis- vagy nagydolgát végzi, leguggol. A kan a kisdolog végzésénél a lábát felemeli és valamely bútorunkat, vagy a falat így biztosan megtiszteli lakásunkban. A pisiléssel később is problémáink lehetnek. Míg a szuka kutyák általában gyorsan, egy menet alatt végeznek a dolgukkal, addig az ivarérett kanoknak természetesen muszáj a park összes fáját egyenként megjelölniük.

A szerelemért mindent
Az eszeveszett fajfenntartási ösztön mindkét nemnél különféle kihívásokat rejteget számunkra. A kan kutyáknál a csatangolás a legfőbb probléma. A kan kutyák van hogy 5 km-es körzetben megérzik a tüzelő szuka szagát. Ebben az esetben természetesen minden eszközt bevetnek, hogy felkeressék őt. Ebből adódik, hogy az elcsatangolt kutyák 90%-a kan.

Utcai harcosok
Különösen sétáltatás közben okozhatnak problémát az egymás torkának ugró jószágok. Bár néha előfordulhat hogy két szuka között is nézeteltérés támad, de természetesen az ilyen fajta összecsapás leginkább a kanokra jellemző.

A szuka kutyák

Női problémák
Tüzelésnek mondjuk a nőivarú kutyánál azt az időszakot, amikor a peteérés lezajlik és a fogamzás lehetővé válik. A tüzelés időszaka általában 14 nap, egyes fajtáknál 21 napig is elhúzódhat. A szukák évente kétszer tüzelnek, Az ivarérett szuka első tüzelése 7-8. hónapos korában is bekövetkezhet. Ez az állapot kellemetlenségekkel járhat számunkra. A tüzelő szuka vérzik, így a padlót, vagy elkényeztetett „kanapékutyák” esetén az ülő és fekvőhelyeinket „összepöttyözheti”. Sokan ezt elkerülendő egy bugyit adnak szerencsétlen kutyusukra.

Nem kívánt terhességek, avagy ki az apa?
Amennyiben nem élünk a fogamzásgátlás valamely módjával és szeretnénk elkerülni a nem kívánt terhességet, akkor rendkívüli módon kell vigyáznunk tüzelő kutyánkra a sétáltatás közben. Egy kritikus időszakban a szukák is vágynak a románcra, ilyenkor nagyon nehéz visszatartani őket. Lehetőleg csak pórázon sétáltassuk az illető ebet, mert különben két hónap múlva nagyon különleges keverék újszülöttekre számíthatunk. Nekem speciel a puli spániel keverék a kedvencem J

Racionális megfontolások ide vagy oda, úgyis azt a kiskutyát fogjuk választani, amelyik először megmelengeti a szívünket.
forrás:"kiskutya"

4 komment

Címkék: kankutya szukakutya

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyajo.blog.hu/api/trackback/id/tr68183875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b_borisz · http://szivarfa.freeblog.hu 2007.10.02. 22:32:30

Örülök, hogy vagy, hogy létezik egy ilyen témájú blog.
Kis megjegyzés: jó esetben 6-7-8 hónapos korára a kissrác megtanulja a szobatisztaságot; márpedig a 3 lábon való pisilés csak akkoriban jelentkezik.Egészen sokáig guggolva pisil a fiúcsaka is.
(Értem én, mire gondolsz; kan területet jelöl, határokat húz meg ezáltal.Ennek áldozata lehet a kanapé lába is.De semmiképpen sem a szobatisztaságra nevelés időszakában.Jó esetben.)

Bocs a szőrszálhasogatásért, olvasni foglak és nagyon sok sikert!
Örülök Neked.
Üdv.

Zak 2007.10.03. 00:35:54

Ritkán szoktam kommentezni, de ehhez a témához nem tudok nem hozzászólni. Szóval: remélem nem ismeretlen az olvasók szemében Konrad Lorenz, a nobel-díjas etológus. Az ő könyvében (Ember és kutya) - ami a kutyát tartani kívánó emberek számára kötelező olvasmánynak tartok - a következő olvasható erről a témáról: "És végül egy jótanács, bár ezt belátása szerint vetheti el vagy fogadhatja el bárki,hiszen csak az én egyéni ízlésem diktálja: ha egy mód van rá szukát vegyünk! Igaz hogy a tüzelés évente kétszer kellemetlen vesződségeket okoz; és ha nincs véletlenül azonos fajú kan a háznál, szinte holtbiztos, hogy előbb-utóbb világra jön egy alom korcs kölyök, amelyeknek, ha nem akarjuk elpusztítani őket, elég nehezen találunk helyet. És mégis, minden kutyaszakértő egyet fog velem érteni abban, hogy az az ember, aki érzelmi tulajdonságai kedvéért tart kutyát, feltétlenül a szukát részesíti előnyben a kannal szemben. ... A szuka sokkal hűségesebb, érzelemvilága bonyolultabb, gazdagabb,finomabb, sőt legtöbb esetben intelligencia tekintetében is túlszárnyalja az egyébként teljesen egyenértékű kan kutyát. Talán nem hencegés azt állítanom, hogy sok állatot ismerek nagyon jól, de a legszilárdabb meggyőződéssel kijelenthetem: a nem emberi élőlények közül nincs még egy, amely szociális viselkedés, az érzelmek kifinomultsága s a valódi barátságra való képesség terén annyira megközelítené az embert, mint egy teljes értékű szuka! Milyen furcsa, hogy az angol nyelvben (és a magyarban is) éppen ez a szó vált a legcsúfabb szidalommá!"

Nekem csak annyi a hozzáfűznivalóm, hogy 15 évig éltem együtt egy óriás schnauzer kannal, és azért az ő érzelemvilágával és intelligenciájával is nagyon-nagyon meg voltam elégedve. Szóval ki-ki belátása szerint....

voszem 2007.10.29. 14:07:03

Kedves B_borisz!

Az,hogy a kan kölyök mikor kezdi emelni a lábát pisilés közben,nagyban függ a fajtájától,de egy fajtán belül is lehetnek nagy különbségek.Pl.Az én normál tacskóm kb 4,5 hónaposan már emelte a lábát,de ismerek olyan törpe tacskót,aki már 3(!) hónaposan 3 lábon végezte a dolgát,és nem csak hébehóba,hanem mindig.A kaukázusim pedig még 1 évesen sem emelte a lábát,persze ő nem is a lakásban tartózkodik ;)

üdv.

Spánieles 2008.06.01. 09:56:52

Nekem van kan és szuka spánielem is. Mindkettő érzelem világa gazdag és nagyon okosak és ragaszkodóak is.

De a szuka sokkal bújósabb, sokkal jobban figyel a kölykökre, ha a kert végébe van és elordítom magam, vagy fütyülök neki, lobogó fülekkel jó kedvűen rohan felém, míg a kan ilyenkor csak unottan poroszkál.. amolyan "nah, mit akarsz má' sz@rni se hagysz".
<
süti beállítások módosítása