Kutyás kviz-teszteld le tudásod!50 kérdés- 5hibalehető

RSS ÉRTESITÖ

Mit egyen a kiskutya?

2007.10.05. 01:39 zoli7

Amikor a családba új jövevény érkezik, a gazdik azt sem tudják mivel kedvezzenek az édes kis csöppségnek, mivel járjanak kedvébe. Most a tévhiteket feloszlatva olvashattok néhány hasznos jótanácsot.
.
Mit egyen a „kiskutya”?(7-10hetes)
Fontos hogy kérdezzük meg a tenyésztő mivel etette a kiskutyát. Csak olyan kiskutyust szabad haza vinnünk, aki már nem szopott, hanem legalább 1 hete teljesen önállóan evett. A tenyésztők általában egy drágább bébiknek való elválasztó kutyatáppal kezdik az evés tanítását a kicsiknek, többnyire beáztatva. Feltétlenül azzal a táppal kell etetni a kicsit amit megszokott, hiszen megszokott környezetéből kiszakítottuk, legalább ez maradjon állandó a kiskutyának. Ha ezt nem tartjuk be nagy valószínűséggel hasmenése lesz a kicsinek. Később természetesen átállhatunk más tápra. Ezt a következőképpen tehetjük: Keverve adjuk a tápot, arányosan 1 hét alatt növelve az új kutyaeledel arányát, végül csak azt adva neki.

Mit egyen a „kölyökkutya”?
 10-12 hetes korára már megerősödik a kutyusunk. Ekkor már kaphat tőlünk a kutyatáp mellett zöldséget, rizst, később már sovány húst, csirkenyakat is. A legegyszerűbb megoldás a kutyus etetésére egy jó minőségű száraz táp. Általában az ár arányában mutatkozik a minőség is. Ne sajnáljuk rá a pénzt, hiszen a legjobb minőségű táplálékra van szüksége a fejlődéshez a kiskutyának. Nagy és kis testű kutyák számára külön tápot vehetünk a jobb minőségű fajtákból. Puppy, azaz kölyök tápot adjunk a kutyusnak, hiszen másra van szüksége mint egy felnőttnek.
 
Mi a helyzet az ivással?
Ha nem beáztatott tápot adunk a kicsinek (kizárólag vízben), akkor különös gondot kell fordítanunk az ivásra. A lakás vagy udvar több pontjára s helyezzünk el itató tálat amíg nem jegyzi meg hol a víz, így ha eszébe jut hogy szomjas könnyebben rátalál. Evés után mindenképp kínáljuk meg egy kis vízzel. Fontos hogy a vize mindig tiszta és friss legyen!


Ihat-e tejet a kutya?
A tej nem jó a kutyának. Legtöbbször hasmenést okoz, ne adjunk tejet neki! A tiszta víz a legideálisabb folyadék számára, amibe csepegtethetünk kutyáknak való Béres cseppet.Mit tegyünk ha hasmenése van a kutyusnak?
A legfőbb, hogy nem kell megijedni, amikor hazavisszük a kutyust a stressztől, környezetváltozástól is lehet 1-2 napig hasmenése. Azonban fordítsunk nagy figyelmet a kicsi székletére. Ha folyékonyabb a széklete, hagyjunk ki 1-2 etetést, majd főtt rizst adjunk a neki amíg nem lesz formás a széklete. Ha nem múlik el, forduljunk állatorvoshoz, aki a megfelelő gyógyszert, antibiotikumot felírja számára! Fontos a kezelés, hiszen hamar legyengül a kicsik teste.


Hányszor kell egy nap ennie a kutyusnak? Mennyit adjunk a kicsinek enni?
Amikor hozzánk kerül a picúr, a tenyésztő javaslatát meghallgatva, minél többször etessük meg a kutyát. Ne adjunk sokat neki, 10 percig hagyjuk előtte az eledelt majd vegyük el tőle, még nem tudja mennyi az elegendő számára. A kezdeti, napi 4-5 etetést 3szori etetés válthatja fel, majd 18 hónapos korától a napi 1, de inkább kétszeri kevesebb táplálék elegendő számára.Mikor adhatunk csontot a kutyának?
3 hónapos korában, finom, porcogós csontot adhatunk a kicsinek, ha már jól táplálkozik. Ez legyen például csirkenyak. Fontos hogy a felnőtt kutyának se adjunk csöves csontot, mivel szilánkosan törik és átszúrhatja a beleit, ami belső vérzést és halált okozhat.
Azok a jutalomfalatok…
Ne halmozzuk el kedvencünket kutyasütivel. Ha kapnak mindenképp számítsuk bele a napi étkezésbe. Adhatunk rágcsálásképp répakarikát neki vagy a már jól megszokott tápot is. A játékkal is a legtöbb kutyánál elérhetjük a megfelelő motivációt!

Szólj hozzá!

Címkék: kiskutya kölyokkutya kutyaeledel kutyatáp

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyajo.blog.hu/api/trackback/id/tr98186568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
<
süti beállítások módosítása