Kutyás kviz-teszteld le tudásod!50 kérdés- 5hibalehető

RSS ÉRTESITÖ

A Szobatisztaság

2007.10.15. 01:38 zoli7

Szobatisztaság
Szobatisztaságra nevelés
Örömmel közölhetem, hogy egy normális körülmények között élő és egészséges kiskutya előbb utóbb szobatiszta lesz, hiszen alapvetően egy tiszta és okos állat. Nem mindegy azonban számunkra az, hogy a szobatisztasághoz vezető út milyen hosszú és küzdelmes lesz. Nézzünk pár módszert, ami segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot…

Az első hetek a lakásban
Több út is vezet a sikerhez, hiszen a szobatisztaságra nevelés módszerei nagyban függnek a körülményektől, de az alapelvek ugyanazok. Rá kell szoktatnunk kutyusunkat, hogy mindig egy előre kijelölt, megfelelő helyen végezze el a dolgát. Mivel a kutyust élete első 3 hónapjában kockázatos a parkba vagy az utcára levinni  ezért van rá esély, hogy az első ilyen kijelölt hely a lakásunkban lesz. Szerencsésebb helyzetben vannak azok a gazdik, akik a kutyust már eleve házuk udvarára tudják szoktatni.

A kijelölt illemhely
A lakás egy megfelelő, jól tisztítható részén helyezzünk el egy újságpapírt vagy egy kis peremű dobozt. A cél az lesz, hogy átmenetileg erre az illemhelyre szoktassuk rá a pici kutyát. Fontos, hogy a kiskutya általában törekszik arra, hogy egy helyen végezze a dolgát. Ezért szüksége van rá, hogy mindig egy kicsit érezze korábbi „művének” a szagát. Ne fertőtlenítsük és cseréljük teljes egészében tisztára ezt a kis vackot. Ellenenben, ha más helyre sikerült a pisi-kaki, akkor valami jó szagos tisztítószerrel alaposan mossuk fel az érintett helyet, nehogy legközelebb is odacsábítsa a kis komiszt.

A nevelés alapszabályai
Kutyusaink alapvetően szeretnének a gazdik kedvében járni. Tehát a nagyon egyszerű kiindulópont legyen az, hogy ha kutyánk rosszat tesz akkor egy kicsit megdorgáljuk, ha valamit helyesen csinál - mondjuk a megfelelő helyen végzi dolgát - akkor megdícsérjük.

Miért kiabál a gazdi?
Ha ifjú négylábú barátunk esetleg nem a megfelelő helyre piszkít, vagy megrágcsál valamit és ezt utólag felfedezzük ne fenyítsük meg. A kiskutya nem fogja érteni az összefüggést a múltban végzett dolgok és a szidás között. Ezt az összefüggést akkor sem tudjuk megértetni kutyánkkal, ha esetleg vadul az összepisilt-kakilt perzsa szőnyeg irányába mutogatunk, vagy netalántán az orrát a „művébe” beletuszkoljuk. Ne tegyük!
Fontos azonban az, hogy határozott lépéseket tegyünk abban az esetben ha a kis komiszt éppen tettenérjük. Ilyenkor dorgáljuk meg a kiskutyát és ha tehetjük kapjuk fel és vigyük a kijelölt illemhelyére.

A dicséret és a büntetés
Dícséretként szeretgessük, simogassuk meg pici kutyánkat és lehetőleg mindig ugyanolyan szavakal nyugtázzuk dicső tettét: „okoskutyajókutyaszépkutya”. A büntetésnél semmiképpen ne üssük meg a kiskutyát. Egy határozott és hideg „fujj, rossz kutya” megteszi a hatását. Ha már mindenképpen fizikailag is meg akarjuk dorgálni a kutyust, akkor a nyak feletti résznél megfogjuk és egy kicsit megrázzuk. Az anyakutya is így dorgálja a piciket, szóval tudni fogja miről van szó.

Mikor és hányszor?
A fiatal kutyusok két-három óránként végzik el a dolgukat. Evés, ivás, alvás vagy intenzívebb testmozgás után nagyon valószínű, hogy szükségét érzik egy jó kis pisilésnek, kakilásnak. Érdemes ilyenkor az illemhelyükre, vagy a szabadba vinni őket és várni a tettre. Természetesen siker esetén ilyenkor eszeveszettül dícsérjük meg a kis négylábút.

Ki kell mennem!
Amikor a pici kutyát már arra neveljük, hogy a szabadban végezze el a dolgát, akkor érdemes a korábbi kis illemhelyét szagmintának magunkal cipelnünk a parkba. Hamar rá fog jönni a kis mihaszna, hogy mit várunk tőle. Próbáljunk nagyon figyelni arra, hogy mikor szeretne kimenni. Ilyenkor valószínűleg forgolódik, nyüszög, kapar vagy esetleg kérlelően néz a kutya. Ebben az esetben ne késlekedjünk, mert hamar megtörténhet a „baleset”.

Öröm pisi – Bánat pisi
Sokszor előfordul a fiatal ebeknél, hogy bár már tudják hol kell végezni dolgukat, mégis néha-néha maguk alá csurrantanak. Ezt legtöbbször erős pozitív vagy negatív érzelmi hatások váltják ki a kiskutyáknál. Pozitív érzelmi hatás lehet a gazdi hazaérkezése, vagy egy rég nem látott ismerős látogatása. Negatív hatás lehet a hosszasabb egyedüllét, ijedség, vagy a gazdi túlságosan radikális büntetése. Legyünk türelemel, előbb utóbb ezeket a kis baleseteket is kinövik a kis négylábúak.

Egy átlagos kutyus 4-6 hónapos kora között lesz teljesen szobatiszta. Erre az időszakra mindenkinek sok sikert és mindenekelőtt rengteg türelmet kívánok …
Immunerősítés

1 komment

Címkék: szobatisztaság

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyajo.blog.hu/api/trackback/id/tr9196445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barbi 2008.03.28. 21:08:39

A fiú kutyák később hogy pisilnek az alomba, mint tudjuk a fiú kutya ekkor felemeli a lábát. KIésőbb hogy csinálja? :)
<
süti beállítások módosítása