Kutyás kviz-teszteld le tudásod!50 kérdés- 5hibalehető

RSS ÉRTESITÖ

Kutyák elhizása

2007.10.17. 19:42 zoli7

KuKutyák elhizásatyák elhízása

Annak ellenére, hogy nagyon szeretjük négylábú társainkat, mégsem mindig tesszük azt, ami számukra a legjobb lenne. Azzal tisztában vagyunk, hogy saját egészségünk megőrzése érdekében nagyon fontos a megfelelő táplálkozás és az elegendő mozgás, de sokszor elfelejtjük, hogy ugyanezek a szabályok érvényesek kutyánkra is. Az elhízás kutyák között nem ritka, és állandó okként szerepel a túlzott etetés. Felmérések rámutatnak arra, hogy minden ötödik gazdi tudatában van annak, hogy túl sokat ad enni kedvencének, és öt gazdiból három bevallja, hogy gyakran kedveskedik kutyusának különböző jutalomfalatokkal. Nem árt, ha szem előtt tartjuk azt, hogy az egészséges kutyák szinte mindig türelmetlenül várják a következő etetés időpontját, akkor is, ha valójában nem is éhesek.

Az elhízás vizsgálatával kapcsolatos tudományos kutatások kimutatták, hogy egyes kutyafajták hajlamosabbak a kilók halmozására. Ilyen például a tacskó, a labrador retriever, a cocker spániel, a cairn terrier, a skót juhászkutya, a basset hound és a beagle.
Mielőtt ráfognánk kedvencünkre, hogy egy mindent felfaló, kövér kismalac, tudnunk kell, hogy vannak esetek, amikor a pajzsmirigyhormon termelés csökkenése váltja ki az elhízást. Hízásnak indult idősebb kutyánknál mindig ellenőrizzük, hogy nem szenved e egyúttal az alábbi tünetek valamelyikében is: erőteljes szőrhullás, fénytelen szőrzet, szimmetrikus szőrhiány, környezet iránti érdektelenség, kedvetlenség, izomfájdalom, merev járás, esetleg sántítás. Ha ezeket a tüneteket észleljük, mielőbb vigyük kedvencünket állatorvoshoz, aki hormonpótlással viszonylag könnyen orvosolja a betegséget.

Az elhízás mindenképpen kezelendő probléma, ugyanis a kövér kutyák esetében az esetleges műtéteknek jóval nagyobba kockázata, az ilyen állatok hajlamosabbak a különféle sérülésekre, a túlsúly nagy terhet ró a keringésre, a légzésre és az izületekre is. Minél inkább gömbölyödik a kutyus, annál nagyobb az esélye a szív és keringési problémák, az izületgyulladás, a cukorbetegség, a hőguta és különböző bőrbetegségek kialakulására.

Sajnos a probléma gyakran csak az állatorvosnál tett látogatás során derül ki, pedig nem kell ahhoz mérleg, vagy valamilyen speciális szaktudás, hogy felfedezd, kutyádnak diétára van szüksége. Egyszer egy héten állítsd magaddal szembe kedvencedet, és ujjaidat húzd végig a bordatájékán. Normális esetben érezned kell a rugalmas bőrrel fedett bordákat ujjaid alatt. Ha sehol nem tapintod a bordákat, legfőbb ideje elgondolkozni a diéta bevezetésén.
A fölösleges zsír a válltájékon, a gerincoszlop mentén és a faroktőben szokott leginkább felhalmozódni - ezeket a pontokat is érdemes megtapintani. Ha megnézed kutyád körvonalát, hasának laposnak kell lennie, és nem szabad megereszkedetten lógnia.
Otthon elvégezve ezeket a teszteket idejében felismerheted, ha kedvenced hízásnak indult, és ekkor még könnyen tenni is tudsz ez ellen.

forrás:/házikedvencek.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: elhizás

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyajo.blog.hu/api/trackback/id/tr35199494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
<
süti beállítások módosítása