Kutyás kviz-teszteld le tudásod!50 kérdés- 5hibalehető

RSS ÉRTESITÖ

Kutyák táplálkozási igényei

2007.10.19. 17:15 zoli7


Figyelkozási igényeire!

Próbáltál már valaha kemény ételt adni egy idős embernek? Vagy sárgarépapürét egy tizenévesnek? Valószínűleg nem, de hasonló hibákat könnyen véthetünk kedvenceink etetésekor.

Akárcsak az embereknek, az állatoknak is különböző étrendre van szükségük a különböző életszakaszokban, bár sajnos ezeket az életszakaszokat náluk sokkal nehezebb elkülöníteni egymástól. Mivel pedig az állat nem határozhatja meg, hogy mit és mikor egyen, a gazda felelőssége, hogy megtanulja felismerni a különböző életszakaszokat és eseményeket, és ezeknek megfelelően gondozza és etesse kedvencét.

Bizonyos kritikus életszakaszok, szokások és események, mint például a vemhesség, kölyök- és idős kor, lábadozás, krónikus egészségügyi problémák és a mozgékonyság, megváltoztatják az állat táplálkozási igényét. A gazdák mindig tudatában kell legyenek annak, hogy minden állat egyedi. Egy új étrendet három-öt nap alatt, fokozatosan kell bevezetni, ez alatt az idő alatt az állat hozzá tud szokni az újdonsághoz.

Hasznos tanácsok:

-
A kölyköknek ugyanazokra az alapvető tápanyagokra van szükségük, mint a felnőtt kutyáknak, de az eledelnek könnyen emészthetőnek kell lennie, sok energiát és fehérjét, valamint megfelelő mennyiségű kalciumot és foszfort kell tartalmaznia.

-
Mivel a kölykök gyomra kicsi, sok kis adagban adjuk nekik a táplálékot.

-
A növésben levő kölyköknek az azonos súlyú felnőtt kutyák energiaigényének két-háromszorosára van szükségük. A kölyökkutya étrendjét fajtától függően kell változtatni. A kis fajták felnőtt súlyukat 6-9 hónapos korukban érik el, míg a nagyobb méretűek akár 18-24 hónapos korukig is nőnek.

-
Általánosságban a kutyák 7-8 éves korukban lelassulnak, kevesebbet mozognak és kevesebb eledelre van szükségük, bár ez a változás sokban függ a fajtától. Ebben az időszakban érdemes gyakran, kisebb adagokkal etetni őket, mert a nagy étkezések emésztési problémákat okozhatnak. A legjobb megoldás, ha idős kutyák számára készült tápokkal etetjük kedvencünket.

-
A vemhes kutyák a vemhesség utolsó négy hete alatt több táplálékra szorulnak. Általános szabályként azt mondhatjuk, hogy a vemhesség hatodik hetétől az anya energiaszükséglete hetente 15%-kal nő.

-
A szoptatás alatt az anyaállat a normál mennyiség akár négyszeresét is elfogyaszthatja, és mindig szüksége van friss vízre.

 folyt.

1 komment

Címkék: táplálkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyajo.blog.hu/api/trackback/id/tr6199524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maurice74 · http://www.personaltraining.hu 2009.12.12. 06:16:04

Véleményem szerint a szárztáp teljesen jó egy kutyának, én is azzal etetem Bonniet, akiről itt olvashatsz:

www.demonbonnie.hu
<
süti beállítások módosítása