Kutyás kviz-teszteld le tudásod!50 kérdés- 5hibalehető

RSS ÉRTESITÖ

A kutya által terjesztett betegségek

2007.12.25. 17:39 zoli7

 

Bármennyire is a szívünk csücske a kutya, tudomásul kell vennünk, hogy néhány betegséget könnyen elkaphatunk tőlük valamilyen úton-módon. Semmiképpen nem szeretnénk négylábú kedvenceink ellen beszélni, egyszerűen fontos az óvatosság, és az odafigyelés. Nem árt, ha ilyen téren is tájékozottak vagyunk!

Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy számos betegség létezik, mely csupán egy-egy állatfajt érint konkrétan, s más fajra nem terjed át. A kutya is hordoz olyan betegségeket, melyeket mi, emberek semmiképpen sem kaphatunk meg, mert kifejezetten csak rájuk veszélyesek. Nem kaphatjuk el a szopornyicát vagy a parvo vírust, ugyanakkor mi sem fogjuk a kutyánkra ragasztani a bárányhimlőt vagy a kanyarót. Csak néhány betegség van, ami kivétel nélkül minden emlős számára veszélyt jelenthet. Léteznek paraziták, más néven élősködők, melyek átterjedhetnek az emberre is.
A kutyáktól több módon kaphatunk el betegséget, ezek közül a legveszélyesebbek a kutyaharapással okozott sérülések, valamint az allergiás megbetegedések.

De mit tehetünk a harapás ellen? Talán kisebb az esélyünk rá, hogy megharapjon minket egy négylábú, ha jól ismerjük a viselkedését. Viszont egy feldühödött kutyán hiába látjuk, hogy el kell kerülnünk, ha ez nem áll módunkban.
Az allergiára megint csak van megoldás, egyszerűen vagy mellőzzük a környezetünkből a kutyát, vagy nagyon gondosan ápoljuk a szőrét és a bőrét egyaránt.

S hogy konkrét betegségekről is szó essen, vegyük sorra őket!

Veszettség - a veszettség leggyakoribb hordozója a róka. A betegséget a nyálával terjeszti, elég egy harapást ejtenie egy kutyán, máris megvan a baj. A veszettség egy vírus, az egész világon megtalálható. Mindössze néhány sziget számít kivételnek. Minden emlős faj megkaphatja, bár néhány közülük hajlamosabb rá a többihez képest. Ázsia és Afrika esetében a legfőbb vírushordozó a kutya. A veszettségtérképen a pirossal jelzett területeken a legnagyobb a veszély, a narancssárga részeken alacsonyabb a betegség előfordulása, a fehér területeken pedig egyáltalán nem ismert ez vírus. Ha gyanús számunkra egy kutya, főleg ezeken a vidékeken, soha még csak meg se érintsük őket, s ha megharap, azonnal és haladéktalanul kérjünk orvosi segítséget!
A veszett kutya furcsán viselkedik, erősen nyáladzik!


Érintkezéssel terjedő betegségek - ilyenkor a kutya úgy is hordozhatja a betegséget, hogy nála nem jelentkeznek tünetek. Például a szalmonellát a kutya és az ember ugyanabból a forrásból kaphatja el, például fertőzött tej fogyasztásával. A kutyára ez a betegség ritkán jelent veszélyt, de ha mégis, hányást és véres hasmenést okoz neki.   Más betegséget például a távozó vizelettel való érintkezés idéz elő. A kutyák előszeretettel szagolják meg más állat otthagyott nyomait, elég hozzáérniük, máris megvan a baj.

Allergia - a kutya válthat ki allergiát, ez viszketést, tüsszögést, könnyezést okoz, mégis az emberek a kutyára kevésbé érzékenyek, sokkal inkább okoz allergiás tüneteket a mi esetünkben a macska. Ha mégis előfordul, akkor a kiváltó ok a kutyaszőr és az arról lehulló korpa, esetleg a kutya szőrére ragadt virágporok, gombaspórák lehetnek.

Az itt felsorolt betegségek nem akartam, hogy rémisztően hassanak, de nem szabad homokba dugni a fejünket csak azért, mert esetleg rajongunk a kutyákért. Sőt, nem is kell olyan következtetést levonni az itt olvasottakból, hogy jobb, ha nem tartunk kutyát.
Csak nagyon figyeljünk oda kedvencünkre és magunkra is! Ápoljuk megfelelően, figyeljük, hogy ne érintkezzen az utcán akármilyen furcsa maradványokkal, ürülékkel, szeméttel! Csak legyünk óvatosak! S akkor kisebb az esélye annak, hogy komoly baj történjen!

4 komment

Címkék: allergia kutyabetegségek veszetség

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyajo.blog.hu/api/trackback/id/tr60274855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Polgár Nikolett 2008.04.09. 09:36:25

Nagyon érdekel, hogy hogyan és mennyiért tudok menhelyről kutyát örökbe fogadni!

kutyajo 2008.04.12. 22:05:16

Változó,az oltás árát kell kifizetni azt kedvezőbb áron mint az állatorvosnál,de ha felkeresed őket mindenben segitenek.
üdv

Maurice74 · http://www.personaltraining.hu 2009.12.12. 06:03:47

Sok mindenről, például kutyák betegségeiről is olvashatsz, és képeket is nézhetsz például itt:

www.demonbonnie.hu/GaleriaMagyar.html
<
süti beállítások módosítása